Jeśli odwiedzasz Lazurowe Wybrzeże to na pewno zastanawiasz się co jeść, jakie są dobre i tanie restauracje w Nicei, a najlepiej jeszcze, by były polecane przez mieszkańców. Zatem proszę – oto lista sprawdzonych miejsc i opis tradycyjnych dań regionalnych. Żeby wiedzieć gdzie i co zjeść w Nicei!

Odwieczny problem każdego turysty jest związany z pytaniem „co i gdzie zjeść w Nicei?” Sam należę do osób, które lubią dobrze zjeść, a od tego zależy mój późniejszy nastrój. Lazurowe Wybrzeże obfituje w świetne jedzenie, dlatego wizyta w większości restauracji powinna zakończyć się satysfakcjonującym uczuciem sytości. Niestety łatwo też trafić na niemiłą obsługę lub zdecydowanie (za)wysokie ceny.

Nie przegap: Przewodnik kulinarny po Nicei! Ponad 50 wyselekcjonowanych przeze mnie miejsc na śniadanie, obiad i kolację w Nicei! Opisy ze zdjęciami i adresami! To jedyny w Polsce kulinarny przewodnik po stolicy Lazurowego Wybrzeża.

Dlatego przygotowałem listę wybranych restauracji w Nicei, w których jadłem ja lub moi znajomi. Nie zawsze są to najtańsze miejsca, ale zawsze byliśmy zadowoleni z jedzenia i obsługi w nich. Najpierw jednak warto wiedzieć, co zamówić. Szczególnie, jeśli lubisz turystykę kulinarną.

Co jeść w Nicei i na Lazurowym Wybrzeżu?

Najbardziej tradycyjne lokalne dania są proste i mało wyszukane. Podobnie jak w Poznaniu. Nie odbiera im to jednak smaku. Będąc w Nicei trzeba zjeść przede wszystkim danie o nazwie Socca. To naleśnik z mąki z ciecierzycy oraz oliwy i soli, solidnie posypywany pieprzem przed podaniem. Na targach sprzedaje się go niedbale pociętego na kawałki, w papierowych tutkach. W restauracjach zwykle dostaniesz cały naleśnik na desce lub talerzu. Socca występuje też w odmianie z oliwkami oraz anchois.

Drugie i równie proste danie to Pissaladiere – karmelizowana cebula na cieście przypominającym to od nieco grubszej pizzy. Tu także dodatkiem może być anchois lub oliwki. Zamawiając Pissaladiere zwykle dostaniesz solidny kawałek odkrojony z większego wypieku.

Uwaga na oliwki! Na Lazurowym Wybrzeżu oliwki dodane do pizzy, socca lub innych dań najczęściej są z pestkami!

Moje ulubione regionalne danie to Petit Farcis. Przypomina ono nieco klopsiki na grillowanych warzywach i zawsze jest podawane prosto z pieca. Trzeba uważać, żeby się nie oparzyć. W jednej porcji są zwykle 3 Petit Farcis, ale można oczywiście zamówić więcej. W składzie tych małych przekąsek jest m.in. mięso mielone, jajko, czosnek i przyprawy. To nasz farsz, którym wypełnia się warzywa, np. cukinię, pomidora, bakłażana, a następnie całość zapieka. Malutkie, a jakże pyszne!

Ostatnie z najprostszych dań to w zasadzie dodatek do bagietki. Mam na myśli tapenadę, czyli coś w rodzaju pasty z oliwek. Nie trzeba być geniuszem, żeby wiedzieć, iż produkuje się tapenadę zieloną oraz czarną ;). Byłbym ignorantem, gdybym nie wspomniał jeszcze o sałatce nicejskiej. Jej składniki są dość swobodnie dobierane przez różnych kucharzy, ale zawsze zawiera tuńczyka. Zamawiając sałatki na Lazurowym Wybrzeżu zwykle spodziewaj się naprawdę solidnej porcji.

Poza kuchnią bardzo regionalną warto jeszcze dodać, że do najbardziej popularnych dań na Lazurowym Wybrzeżu należą także pizze, makarony, owoce morza (w tym mule podawane zawsze z frytkami, co dziwi wszystkich moich gości), steki i naleśniki (zwykle na słodko, a najczęściej z Nutellą).

Gdzie jeść w Nicei – polecane restauracje

Poniżej znajdziesz listę restauracji i małych knajpek w Nicei polecanych przeze mnie, a także moich znajomych i przyjaciół. W tych miejscach byliśmy i nam się podobało. Podzieliłem je na kilka kategorii.

Tradycyjne jedzenie w Nicei:

  • Lou Kalu12 Rue Saint-François de Paule. Za ok. 25 euro dostaniesz tu deskę lokalnych przysmaków (bez Petit Farcis, które można domówić osobno), ale jest też menu z lokalnym jedzeniem do zamówienia na porcje (porcje za kilka euro). Obsługa dość powolna, ale lokal w centrum, a jedzenie smaczne.
  • Lou Pilha Leva10 Rue du Collet. To również tanie lokalne jedzenie na Starym Mieście. Jada się na ławach ustawionych na ulicy i często trzeba czekać w kolejce po swoją porcję.
  • Chez René Socca2 Rue Miralheti. Wychodząc ze Starego Miasta na Plac Garibaldiego mija się niewielki lokal, przy którym zawsze stoi wielka kolejka. To chyba najpopularniejsze miejsce z tradycyjnym lokalnym jedzeniem. Ja nie lubię stać w kolejkach, ale jeśli ty lubisz, to czemu nie? :-)

Kuchnia francuska w Nicei:

  • La Rossettisserie8 Rue Mascoïnat (blisko katedry św. Reparaty na Starym Mieście). Miejsce dla mięsożerców, z którego każdy wyjdzie zadowolony. Niestety lokal jest bardzo mały więc trzeba rezerwować min. 24 h wcześniej lub liczyć na szczęście. Do wyboru jest zawsze kilka różnych mięs, dodatki warzywne w różnej formie oraz oczywiście świeża bagietka i wspaniałe wino. Obsługa bardzo miła i mówi także po angielsku. Ceny umiarkowane, ok. 16 – 18 euro za menu. Strona internetowa: larossettisserie.com.
  • Acchiardo, 38 rue Droite. W pobliżu restauracji tajskiej jest miejsce dość wyjątkowe. Ta restauracja jest bowiem czynna wyłącznie w dni robocze. Zawsze mają komplet i widocznie nie muszą pracować w weekendy ;). Warto zarezerwować stolik, by zjeść w tym miejscu. Jedzenie przepyszne, nieco droższe, ale zdecydowanie warte ceny. Serwują dania lokalne, francuskie, śródziemnomorskie. Specjałem lokalu jest gulasz prowansalski (daube), który zdecydowanie polecam!
  • Marcel. Bistro chic, 11 rue de l’Abbaye. W tym lokalu na Starym Mieście w Nicei zjesz tatara z pół kilograma mięsa (danie główne!) oraz pysznego steka. Obsługa mówi także po angielsku, a moi znajomi wspominali to miejsce jeszcze długo po wizycie. Za przystawkę, danie główne, deser i wino dla dwóch osób zapłaciliśmy tu 100 euro.
  • Le Safari, 1 Cours Saleya. Targowisko na Cours Saleya to jedno z ciekawszych miejsc na Starym Mieście w Nicei. W restauracji Le Safari można delektować się jedzeniem i podziwiać ludzi targujących się o najlepsze towary. Mówią tu po angielsku, obsługują miło i sprawnie, a serwowane jedzenie jest dobre. Niech was nie zmyli dziwna nazwa, można tu także zamówić talerz dań regionalnych opisanych wyżej!
  • Du Gésu, 1 Rue du Jésus. Ta restauracja znajduje się na malutkim placyku tuż przed kościołem i zawsze ma komplet gości. Dobre jedzenie, miła obsługa i umiarkowane ceny wystarczą, aby przyciągnąć turystów oraz mieszkańców.

Pozostałe lokale:

  • Cafe de Turin, 5 Plac Garibaldiego. To jedna ze starszych restauracji w mieście i jednocześnie dość droga. Serwują tam jednak wyśmienite owoce morza, znają angielski i są uprzejmi. To miejsce polecane w wielu przewodnikach.
  • Illia Pasta4 Rue Droite. Malutki lokal prowadzony przez Włocha, który na miejscu wyrabia i serwuje makarony własnej produkcji. Miła obsługa, smaczne jedzenie i umiarkowane ceny. Niczego więcej nie potrzeba!
  • Le BanThai, 29 rue Droite. Jeśli lubisz tajskie jedzenie to nie możesz ominąć tego adresu w Nicei! W menu mają tylko 10 tradycyjnych dań tajskich oraz 2 desery dnia do wyboru. Odwiedziłem to miejsce kilka razy, zawsze wychodząc zadowolony. Minusem jest jedynie brak klimatyzacji latem. Obsługa mówi po angielsku, więc nie ma problemu z zamówieniem. Ceny ok. 13 – 16 euro.
  • La Pizza Cresci, 34 rue Massena. Ten lokal jest także w Cannes, tuż przy Starym Porcie u podnóża Starego Miasta. Zjesz tam rewelacyjną pizzę, ale nie polecam zamawiać makaronów. Nigdy nie byłem z nich zadowolony. W Cresci w Nicei zawsze jest mnóstwo ludzi, a obsługa jest miła i szybko się uwija. Ceny umiarkowane jak na lokal w miejscu turystycznym.
  • Big Fernand52 Rue Gioffredo. Moje ulubione burgery! Jadam u nich każdego miesiąca i zawsze jestem zadowolony. Mają też pyszne frytki i świetny ketchup, a zamówienia z dowozem realizują błyskawicznie.
  • Pôp-ô-thym20 Cours Saleya. To lokal w samym centrum głównego targowiska Nicei. Obsługa jest przemiła i mówi także po angielsku. Serwują przede wszystkim pyszne naleśniki na słodko i wytrawne, pancakes, śniadania, lunche i kolacje. Ceny umiarkowane, a porcje spore.
  • Le Barbecue, 3 rue du Four. Lokal serwujący dania portugalsko – nicejskie. Jedzenie jest tu smaczne, porcje dla mnie trochę za duże, a obsługa przemiła. Mówią tu także po angielsku. Ceny umiarkowane (za przystawkę, dania główne i napoje dla dwóch osób zapłaciliśmy 56 euro). Dania mięsne, rybne, pizza.
  • Di Più, 85 Quai des États-Unis. Włoska restauracja z dobrym jedzeniem w dobrych cenach. Nie przyjmują rezerwacji, dlatego codziennie ustawiają się tu długie kolejki. Niech to jednak nie odstrasza, czeka się zwykle tylko ok. 10-15 min.
  • Planet Sushi, 42 boulevard Jean Jaures. To sieciówka, ale piszę o niej, bo mają dobre sushi w dobrej ofercie cenowej. Jest kilka lokali tej marki w Nicei, ale tylko w tym mają taśmociąg z talerzykami i sushi do samodzielnego wyboru w trakcie jedzenia.
  • Sushi Shop, 23 rue Pastorelli. Ta marka również ma kilka lokali w Nicei oraz m.in. Antibes. Koncept jest dość dziwny, bo łączy nowoczesny wygląd restauracji z robionym na miejscu sushi, ale podawanym w stylu przypominającym McDonald’s. Mimo wszystko bardzo lubię ich sushi i solidnie klimatyzowane lokale.

Te i inne miejsca możesz łatwo zaimportować do swojej mapy Google! Wystarczy kliknąć w ten link (najlepiej zrobić to z przeglądarki w telefonie): tu zjedz w Nicei.

Pamiętaj, że znacznie więcej miejsc na śniadanie, obiad i kolację w Nicei znajdziesz w jedynym polskim przewodniku kulinarnym po stolicy Lazurowego Wybrzeża: przewodnik kulinarny po Nicei (z opisami, zdjęciami i adresami!).

Najlepsze lody w Nicei

Ile osób, tyle opinii. Przewodniki podają, że najlepsze lody w Nicei zjecie w Fenocchio (kilka lokali, np. 2 Pl. Rossetti). Osobiście polecam jednak: AZZURRO Artisan Glacier (1 Rue Sainte-Reparate), Oui, jelato (5 Rue de la Préfecture) i Cesar Milano (43 Avenue Jean Médecin). Te ostatnie są ostatnio szczególnie popularne.

Jadłeś w którychś z powyższych miejsc? Może masz własne ulubione restauracje w Nicei i na Lazurowym Wybrzeżu? Opisz je w komentarzu poniżej! Wspólnie zróbmy listę dla turystów odwiedzających francuską Riwierę.

Zobacz również: francuskie śniadanie – lista miejsc na śniadanie w Nicei