Kanapki z pasztetem, zupa z chlebem i fasolą, stek i grubaśny makaron – to niektóre toskańskie przysmaki, które warto zjeść podczas urlopu we Włoszech. Z czego jeszcze słynie kulinarna Toskania?
Co zjeść w Toskanii? to pytanie, które zadają turyści świadomi faktu, że same widoki i atrakcje to nie wszystkie elementy udanego urlopu. Poznając nowe regiony i kraje trzeba też spróbować lokalnych dań, a tych we Włoszech oczywiście nie brakuje.
Toskańska kuchnia serwuje dania proste, często mięsne, zawsze pyszne i oczywiście idealnie się komponujące z winem. Co zjeść w Toskanii, aby poznać kulinarną stronę regionu? Oto kilka podpowiedzi:
Zawartość:
Crostini i Porchetta
Crostini to popularna przystawka w toskańskich restauracjach. Składa się na nie grzanka z czymś w rodzaju pasty. W wersji typowo toskańskiej jest to najczęściej „pasztet” na bazie kurzych wątróbek z dodatkami (np. anchois i kapary).
Jako przekąskę należy też wymienić słynną Porchettę – pieczeń wieprzową z ziołami. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych street food w Toskanii. Porchetta wypełnia bułki i w takiej formie sprzedawana jest dosłownie wszędzie.
Makaron pici
Moje ulubione toskańskie danie to gruby makaron o nazwie pici. Przypomina on japoński makaron Udon i jest rewelacyjny sam w sobie. Serwuje się go z różnymi sosami i dodatkami. Można zamówić np. pici pomidorowe, grzybowe lub z sosem pieprzowym.
Stek Bistecca alla fiorentina
Miłośnicy wołowiny nie mogą pominąć tego dania, szczególnie we Florencji! Stek florencki (Bistecca alla fiorentina) to solidna porcja grillowanego mięcha z kością, która zadowoli każdego mięsożercę.
Zupa Ribollita i sałatka Panzanella
Ribollita to zupa, której warto spróbować, ale niekoniecznie w upalny dzień. Warto przy tym wiedzieć, że danie to jest bardziej gulaszem niż zupą. W składzie znajdziemy przede wszystkim białą fasolę, chleb kapustę i inne warzywa, które mamy pod ręką. Celem tego dania było i jest pozbycie się resztek.
Chleb w Toskanii wykorzystuje się także do innych dań, np. sałatki Panzanella i gęstej zupy Pappa al Pomodoro.
Ciasteczka Cantucci z winem Vin Santo
Toskańską ucztę można zakończyć twardymi migdałowymi ciasteczkami Cantucci. Aby je zmiękczyć wystarczy zamoczyć je na chwilę w Vin Santo, słodkim deserowym winie z regionu (które jest również jednym ze składników Cantucci).
Takim właśnie deserem poczęstowali mnie właściciele butikowego hotelu, w którym zatrzymałem się podczas zwiedzania Toskanii. Adres znajdziesz w artykule: Noclegi w Toskanii (wkrótce!).
Ser Pecorino
Owczy ser Pecorino to jeden z tych przysmaków, które warto zabrać ze sobą, jako smaczną pamiątkę z wakacji. Można go zetrzeć do makaronu lub jeść w kawałkach popijając winem, najlepiej Nobile di Montepulciano lub Brunello di Montalcino. To zestaw idealny!
Będzie jeszcze lepszy, jeśli ser kupimy w przeuroczym miasteczku Pienza. To właśnie tu powstaje najlepszy ser Pecorino.
Zostaw komentarz