Kanapki z pasztetem, zupa z chlebem i fasolą, stek i grubaśny makaron – to niektóre toskańskie przysmaki, które warto zjeść podczas urlopu we Włoszech. Z czego jeszcze słynie kulinarna Toskania?

Co zjeść w Toskanii? to pytanie, które zadają turyści świadomi faktu, że same widoki i atrakcje to nie wszystkie elementy udanego urlopu. Poznając nowe regiony i kraje trzeba też spróbować lokalnych dań, a tych we Włoszech oczywiście nie brakuje.

Toskańska kuchnia serwuje dania proste, często mięsne, zawsze pyszne i oczywiście idealnie się komponujące z winem. Co zjeść w Toskanii, aby poznać kulinarną stronę regionu? Oto kilka podpowiedzi:

Crostini i Porchetta

Crostini

Crostini

Crostini to popularna przystawka w toskańskich restauracjach. Składa się na nie grzanka z czymś w rodzaju pasty. W wersji typowo toskańskiej jest to najczęściej „pasztet” na bazie kurzych wątróbek z dodatkami (np. anchois i kapary).

Jako przekąskę należy też wymienić słynną Porchettę – pieczeń wieprzową z ziołami. To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych street food w Toskanii. Porchetta wypełnia bułki i w takiej formie sprzedawana jest dosłownie wszędzie.

Makaron pici

Makaron pici

Makaron pici

Moje ulubione toskańskie danie to gruby makaron o nazwie pici. Przypomina on japoński makaron Udon i jest rewelacyjny sam w sobie. Serwuje się go z różnymi sosami i dodatkami. Można zamówić np. pici pomidorowe, grzybowe lub z sosem pieprzowym.

Stek Bistecca alla fiorentina

Na takich stoiskach sprzedawana jest Porchetta

Na takich stoiskach sprzedawana jest Porchetta

Miłośnicy wołowiny nie mogą pominąć tego dania, szczególnie we Florencji! Stek florencki (Bistecca alla fiorentina) to solidna porcja grillowanego mięcha z kością, która zadowoli każdego mięsożercę.

Zupa Ribollita i sałatka Panzanella

Ribollita

Ribollita

Ribollita to zupa, której warto spróbować, ale niekoniecznie w upalny dzień. Warto przy tym wiedzieć, że danie to jest bardziej gulaszem niż zupą. W składzie znajdziemy przede wszystkim białą fasolę, chleb kapustę i inne warzywa, które mamy pod ręką. Celem tego dania było i jest pozbycie się resztek.

Chleb w Toskanii wykorzystuje się także do innych dań, np. sałatki Panzanella i gęstej zupy Pappa al Pomodoro.

Ciasteczka Cantucci z winem Vin Santo

Cantucci z Vin Santo

Cantucci z Vin Santo

Toskańską ucztę można zakończyć twardymi migdałowymi ciasteczkami Cantucci. Aby je zmiękczyć wystarczy zamoczyć je na chwilę w Vin Santo, słodkim deserowym winie z regionu (które jest również jednym ze składników Cantucci).

Takim właśnie deserem poczęstowali mnie właściciele butikowego hotelu, w którym zatrzymałem się podczas zwiedzania Toskanii. Adres znajdziesz w artykule: Noclegi w Toskanii (wkrótce!).

Ser Pecorino

Owczy ser Pecorino to jeden z tych przysmaków, które warto zabrać ze sobą, jako smaczną pamiątkę z wakacji. Można go zetrzeć do makaronu lub jeść w kawałkach popijając winem, najlepiej Nobile di Montepulciano lub Brunello di Montalcino. To zestaw idealny!

Będzie jeszcze lepszy, jeśli ser kupimy w przeuroczym miasteczku Pienza. To właśnie tu powstaje najlepszy ser Pecorino.