Kuchnia korsykańska pełna jest mięsa, mąki kasztanowej, serów i ziół. Na wyspie można zjeść smacznie i lokalnie. Trzeba tylko wiedzieć, co zjeść na Korsyce. Nazwy potraw nie są takie oczywiste!
Kuchnia na Korsyce to trochę mieszkanka kuchni francuskiej i włoskiej. Co oczywiste, na wyspie jadą się dużo ryb i owoców morza, ale także makaronów, pizzy i innych dań popularnych w Europie kontynentalnej. Lokalne dania serwują restauracje w miejscach turystycznych, ale te najlepsze znajdziesz daleko poza szlakiem. Jeżeli szukasz prawdziwej korsykańskiej kuchni, warto odwiedzić najmniejsze osady, do których turyści nie docierają i szukać krótkiej karty menu.
Zobacz również: Przewodnik po Korsyce – trasy zwiedzania, opisy atrakcji, noclegi i wiele więcej!
Będąc na Korsyce warto pamiętać, że – podobnie, jak we Francji, jadą się tu w południe między godziną 12, a 14 – 15, a potem wieczorem, od godz. 18, a czasami nawet 19. Śniadanie najlepiej zjeść w boulangerie, czyli piekarnii, w której można zamówić rogalik z kawą, a czasami kisz lub tost z serem. Piekarnie są też dobrym miejscem na tani lunch, ale nie znajdziesz tam lokalnych tradycyjnych dań, a raczej kanapki, sałatki i pizze.
Ponieważ zwiedzanie bez odkrywania kulinariów regionu jest niepełne, warto jednak usiąść w niewielkim bistro, oberży lub restauracji i spróbować lokalnych dań. Co zjeść na Korsyce, by posmakować lokalnych specjałów? Oto kilka podpowiedzi.
Co zjeść na Korsyce? Tego warto spróbować!
To oczywiście nie wszystkie lokalne dania na Korsyce, ale warto spróbować chociażby:
- Omlet z miętą i brocciu. Idealne danie do zjedzenia w południe. Z bagietką i kasztanowym piwem Pietra stanowią zestaw idealny. Brocciu to najpopularniejszy ser na Korsyce. Jest to miękki biały ser, który można jeść bez dodatków, na słodko, na zimo lub ciepło.
- Zupy: minestra (warzywna, podobna do włoskiej minestrone) i aziminu (rybna, lokalna odmiana słynnej francuskiej bouillabaisse).
- Kiełbasy: coppa, figatellu i boudins. Pierwsza na pewno jest znana wielu turystom podróżującym do Włoch. Warto też spróbować podobnej o nazwie lonzu. W składzie figatellu znajduje się m.in. wątroba wołowa, a boudins może nie wszystkim przypaść do gustu. W jej składzie jest m.in. krew.
- Canistrelli – lokalne ciastka wypiekane z dodatkiem białego wina, często także anyżu i migdałów. Do ich wypieku używa się białej mąki, którą często zastępuje się mąką kasztanową.
- Miody i konfitury – szczególnie miód z makii i konfitura z fig z dodatkiem orzechów.
Do picia warto zamówić jednej lokalnych alkoholi. Najpopularniejsze piwo na Korsyce to Pietra produkowana z mąki kasztanowej. Z kolei na aperitif trzeba koniecznie zamówić Cap Corse znany także jako Cap Mattei. Ten wspaniały słodki trunek dostępny jest w wersji białej i czerwonej. Do jego produkcji wykorzystuje się m.in. lokalne zioła i drzewo chinowe.
Jeżeli szukasz miejsc z dobrym jedzeniem na Korsyce to świetną listę z opisami znajdziesz na blogu restaurantica. Autorka opisała wiele fajnych miejsc z różnorodną kuchnią, nie muszę zatem dodawać nic więcej.
Zasmakowało ci inne danie? Koniecznie napisz o tym w komentarzu poniżej!
Zostaw komentarz